Tips

Hoe bedenk je een intranetnaam?

Het kiezen van een naam voor je nieuwe intranetplatform is niet iets wat je zomaar even doet. Een goede naam zorgt ervoor dat het intranet een begrip wordt in je organisatie. Maar hoe bedenk je een naam die uniek is én past bij jouw organisatie? We maakten een rondgang langs drie organisaties en vroegen hen hoe ze hun intranetnaam bedachten.

Raad van State: Radius

Christine Terwiel, senior communicatieadviseur bij Raad van State, deelt hoe hun naam tot stand kwam:

''Het intranet van de Raad van State heet Radius. Net zoals veel van onze applicaties begint het met ‘Raad’ als een klein woordgrapje. Maar er zit ook een diepere betekenis aan. Radius is namelijk de straal vanuit het middelpunt van een cirkel tot de rand (en terug). Dat klinkt misschien een beetje wiskundig, maar het is juist een heel warme naam die symbool staat voor het centrale punt in de organisatie dat uitstraalt naar iedere collega en dat we mét elkaar vóór elkaar maken.

De naam is jaren geleden tijdens een prijsvraag door meerdere collega’s min of meer tegelijk bedacht en is inmiddels een ingeburgerd begrip. Dus toen we in mei met Iris intranet startten wilden we veel veranderen, maar de naam 'Radius' hebben we behouden.''

Gemeente Weert: Octo

Het platform van gemeente Weert is al sinds 2016 live. Beheerder Arjan Kessels deelt hoe ze de naam 'Octo' bedachten:

‘’Bij de introductie in 2016 hebben we onder onze medewerkers een prijsvraag uitgeschreven voor het bedenken van een leuke, passende naam voor ons nieuwe intranet. Daarvoor hadden we al een intranet, maar dat had geen specifieke naam. Bij de introductie van Iris wilden we wel een naam eraan geven, omdat dit ons handiger leek in de communicatie erover en om het meer een eigen ‘gezicht’ te geven. Onder de inzendingen zat deze motivatie van één van onze collega’s: ‘OCTO - De octopus wordt beschouwd als een erg slim diepzeedier. Hij is uiterst handig met zijn acht armen, weet uit netten te ontsnappen en wanneer hij zich verveelt, speelt hij met objecten in zijn omgeving. Hij beschikt over een goed geheugen voor de korte en lange termijn. Eigenlijk dus de beschrijving van een ambtenaar! En van ons veelomvattende intranet, waar via diverse ‘tentakels’ info verspreid kan worden of juist eenvoudig contact kan worden gemaakt.’ Dat vonden we wel heel erg passen bij een sociaal intranet waar je op allerlei verschillende manieren info kan zoeken en je weg kunt vinden. Bovendien is het een zeedier, en de blauwe kleur van het ‘thema’ water sluit ook goed aan bij de blauwe huisstijlkleuren van de gemeente Weert. We hebben er zelf een logo bij gemaakt en die is al die jaren in gebruik gebleven (de kleur van de bril kan variëren). Op ‘OCTO’ kijken is inmiddels bij medewerkers heel bekend en wordt zo ook gebruikt om het intranet aan te duiden.’’ 

Diamant-groep: Mijn DiDi

Communicatieadviseur Jeroen Davidse vertelt hoe ze aan de naam ''Mijn DiDi'' kwamen:

"De wereld om ons heen wordt steeds digitaler. Ook als Diamant-groep zetten we met de komst van Mijn DiDi een belangrijke digitale stap. DiDi staat voor Diamant-groep Digitaal. En bestaat al langer als mascotte om collega’s te helpen bij het werken met digitale applicaties. Zoals ons HR-systeem. Eigenlijk een soort extra ‘collega’. Toen we een naam voor ons nieuwe intranet zochten was die snel bedacht: Mijn DiDi. Mijn digitale platform om te werken, informatie te vinden, nieuws te lezen en onderling contact te hebben. Kortom, Mijn DiDi is heel belangrijk en we zijn er heel blij mee!"

Op zoek naar meer inspiratie?

Ontdek hier hoe Iris organisaties helpt om de samenwerking en communicatie te verbeteren. Wil je meer weten over ons platform? Neem dan contact met ons op.