Een social intranet. Wat is het nu precies? Wat kan ik er allemaal mee, hoe zorg ik ervoor dat het een succes wordt en wat moet ik daarvoor doen?
Met de groeiende populariteit van het internet in de jaren negentig ontstonden ook de eerste intranetten. Maar er was nog niets ‘sociaal’ aan deze traditionele intranetten. Tegenwoordig kun je niet meer om een social intranet heen. Maar wat is een social intranet nu precies? En wat kun je met een social intranet? Benieuwd naar Iris Intranet?
Halverwege de jaren negentig begon het wereldwijde web te groeien. Tegelijkertijd ontstond er ook behoefte aan een meer afgescheiden stukje internet, alleen bestemd voor de medewerkers binnen een organisatie. Het traditionele intranet werd dan ook ontwikkeld voor het optimaliseren van de interne informatievoorziening.
Hierbij ging het vooral om eenrichtingsverkeer, statische content en top-down communicatie vanuit het management naar de medewerkers (managed content).
En toen waren er ineens social media, zoals Facebook, LinkedIn en Instagram. Binnen no time zijn ze niet meer uit onze samenleving weg te denken. Ze bepalen voor een groot deel hoe we met elkaar communiceren en interacteren. Techniek is plots gebruiksvriendelijk, laagdrempelig én ontzettend leuk om te gebruiken.
Ook het intranet kon daarom niet anders dan sociaal worden. Bij een social intranet - ook wel sociaal intranet, digitale werkplek of digitaal kennisplatform genoemd - staat interactie centraal. ‘Social’ staat voor de complete verbinding van sociale mogelijkheden, informatie en processen met als doel virtueel - dus efficiënt - (samen) te werken.
Informatie wordt niet meer over de spreekwoordelijke schutting gedonderd; een social intranet is veel meer een platform waar medewerkers - net zoals bij Facebook en Twitter - met elkaar kunnen communiceren. Ook kun je je netwerk op peil houden en connecten met collega’s, andere afdelingen of groepen met dezelfde interesse.
Een social intranet is een virtueel platform dat voor iedereen binnen de organisatie toegankelijk is. Het is dynamisch en volledig gericht op interactie. De informatiebehoeften van de gebruiker staan centraal in een social intranet, want ze bepalen zelf welke informatie voor hen nuttig is.
Zo is het social intranet een digitale werkplek die medewerkers ondersteunt in hun dagelijkse werkzaamheden. Het stimuleert kennisdeling en samenwerking waardoor gebruikers meer dan ooit zelfstandig en georganiseerd kunnen werken.
In de zoektocht van organisaties om met de tijd mee te gaan en tegelijkertijd manieren te vinden om de creativiteit en productiviteit van medewerkers te verhogen, is een social intranet dé oplossing. De heilige graal op het gebied van productiviteit en samenwerking.
Er is zo waanzinnig veel content aanwezig dat er meer dan ooit behoefte is aan het vastleggen van kennis, een social intranet dat samenwerking ondersteunt en medewerkers helpt bij het vinden van relevante content die zij nodig hebben voor de uitvoering van het werk. En dit alles op een social intranet dat ook nog leuk is om mee te werken.
Uiteraard hoort een social intranet bij te dragen aan je organisatiedoelstellingen. Maar daarnaast zorgt het er ook voor dat werk gewoon leuk mag zijn! Ja, dat hoor je goed. Werk is leuk! En medewerkers die plezier in hun werk hebben, zijn tevreden medewerkers.
Dag traditionele en hiërarchische verhoudingen. Hallo bonte mix van afdeling overschrijdende groepen en samenwerkingsmogelijkheden. Een social intranet is een communicatiekanaal dat interactie tot stand brengt en voor verbinding zorgt. Met goede verbindingen en soepele communicatie kun je dingen makkelijker, sneller en beter regelen.
Naast spam is het ongegeneerd doorsturen van e-mails misschien wel één van de grootste ergernissen van werkend Nederland. Een social intranet dringt e-mailstromen terug en zorgt voor een nieuwe manier van kennisdelen: op één centrale plek, laagdrempelig én kennis en expertise is ook voor (toekomstige) collega’s beschikbaar.
Het social intranet is dé plek waar informatie die voor jou relevant is beschikbaar is. Een social intranet die je kunt bereiken via je pc, tablet of smartphone. Zo is werk je onafhankelijk van tijd, locatie en apparaat. Een nieuw idee deel je binnen no-time en je vraag is super snel gesteld én beantwoord (user generated content). Hierdoor kun je je werk beter en sneller doen.
Met een social intranet bespaar je tijd, doordat je heel eenvoudig kunt profiteren van bestaande kennis. Ook kunnen medewerkers sneller worden geholpen met hun vragen of problemen, bijvoorbeeld door een helpdesk-, troubleshooting-functie of door feedback van collega’s. Werknemers krijgen toegang tot kennis die ze anders misschien niet zouden vinden.
Social is the new normal. Maar het succes van je social intranet staat of valt met de manier waarop het wordt gebruikt. De implementatie is daarom misschien nog wel belangrijker dan de techniek zelf.
Zorg dat de functies van je social intranet aansluiten op de (informatie)behoeften van je medewerkers. Met een goede begeleiding zorg je er tevens voor dat medewerkers met het social intranet kunnen, willen én durven te werken. Zorg dat het écht betekenis krijgt, zodat je medewerkers het social intranet ook écht gebruiken. Dit levert betere samenwerking, transparantie en vertrouwen op. Zo wordt je social intranet een onmisbaar element in je bedrijfsvoering.
Voor een succesvolle, toekomstbestendige organisatie is een social intranet onmisbaar. Gelukkig hoef je je social intranet niet zelf te bouwen. Er zijn tegenwoordig prima ‘Commercial off the Shelve’ (COTS) alternatieven, zoals Iris Intranet, beschikbaar. Voordelig, compleet, schaalbaar, veilig en zeer snel uit te rollen in je organisatie.
Een prima alternatief voor kostbare en tijdrovende zelfbouw trajecten waarvan je maar moet afwachten wat het resultaat wordt. Waarom kies je niet gewoon meteen voor een vijfvoudig internationaal bekroonde oplossing zoals Iris Intranet?
What you need is what you get! Dát is Iris Intranet.
Ideaal z’n social intranet en fijn dat ik er nu van alles over gelezen heb. Maar wat moet ik nu doen als de organisatie een social intranet wil gaan gebruiken? Waar moet ik überhaupt allemaal rekening mee houden bij een social intranet?
Het is belangrijk dat je let op de mogelijkheden van het social intranet. Het social intranet moet een goede toevoeging zijn op je dagelijks werk. Iris Intranet is een social intranet dat gebouwd is met als uitgangspunt de gebruiker. Dit social intranet is bewezen gebruiksvriendelijk, informatie vindt jou, ideaal om samen te werken, veiligheid staat voorop en advisering en support staan voor je klaar. Zo zorgt Iris als social intranet platform ervoor dat jij je werk op een effectieve en efficiënte manier kan uitvoeren.
Meer informatie over Iris als Social Intranet. Neem contact met ons op of vraag een demo aan.
Hoe verbeter je het intranetgebruik? Hoe blijf je je intranet onder de aandacht brengen? En hoe gebruik je het nou praktisch? Neem hier een kijkje!
Benieuwd wat Iris voor jouw organisatie kan betekenen? Download hier de gratis User Stories en lees ervaringsverhalen van gebruikers.
Downloaden